Brokolica
30. 9. 2009
Brokolica-Účinky :
Aktivizuje látkovú výmenu, zlepšuje prácu srdca, svalov a nervov. Znižuje riziko vzniku rakoviny. Má vysoký obsah antioxidačného betakaroténu a vitamínov C a E. Je bohatým zdrojom kyseliny listpvej a železa.
Množstvo :
Jedzte raz týždenne 20 dag povarenej brokolice s cesnakom. Asi 1-3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko rakoviny. Brokolica znižuje vstrebávanie jódu, preto ľudia , ktorí jedia brokolicu viac ako 2-3 týždenne, by mali konzzumovať potraviny s vyšším obsahom jódu.
Brokolica ako liek
Hoci sa sýtozelené hlávky brokolice ešte celkom neudomácnili v každej kuchyni, stali sa v priebehu niekoľkých rokov veľmi obľúbenou súčasťou mnohých jedálnych lístkov. A celkom právom: brokolica sa ľahko pripravuje, je zdravá, dostať ju kúpiť aj v zmrazenom stave a vynikajúco chutí samostatne, ale aj ako príloha k rozličným pokrmom.
Obsah vitamínov
Brokolica je po červenej paprike druhou zeleninou s najvyšším obsahom vitamínu C, v porovnaní s pomarančom ho má viac ako dvojnásobne. Vysoký obsah „céčka“ si zachová asi týždeň.
Brokolica je významným zdrojom karoténov, z ktorých v metabolizme vzniká dôležitý vitamín A, najlepší ochranca slizníc v organizme. Tento vitamín neutralizuje vplyv obávaných voľných radikálov, ktoré poškodzujú citlivé sliznice a spôsobujú rozličné ochorenia.
100 g brokolice nahradí 10 % dennej dávky vitamínu E, ostatná zelenina – okrem zeleru – ho obsahuje len v malom množstve.
Mimoriadne vysoký obsah draslíka v brokolici pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak.
100 g brokolice nám dodá až polovicu odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje predovšetkým procesy spojené s tvorbou krvi.
Množstvo vápnika v tele musíme neustále dopĺňať, je dôležitý nielen pre zdravý vývoj detí, ale jeho nedostatok v dospelosti spôsobuje osteoporózu. Jeho hlavnými zdrojmi sú mliečne výrobky, ale nie každý ich má rád, takže je dobré poznať alternatívy v potrave. Brokolica obsahuje v 100 g okolo 100 mg tohto minerálu.